5 גורמים עיקריים לפצעי לחץ

פצעי לחץ הינם פצעים פתוחים על עור הגוף, לעיתים עם נמק, המופיעים בשכבות העור הרכות שנדחסות לאורך זמן בין משטח קשיח לבין רקמות העצם. הפצעים נוצרים באזורים שונים בגוף כמו האגן, לאורך עמוד השדרה, בין השכמות, בברכיים, מפרקים, עצמות ירך

פצעי לחץ מופיעים במספר דרגות חומרה, קשה לרפא אותם והם מחייבים טיפול הולם.

הם נוצרים בגין מספר סיבות עיקריות, הקשורות בדרך כלל בחיכוך או הפעלת כוח מתמשך על אותו אזור של עור בגוף, ומאפיינים אנשים עם מוגבלות או בעיה בריאותית שמרתקת אותם למיטה. לפניכם פירוט קצר של 5 גורמים עיקריים לפצעי לחץ.

שינויים בגיל הזקנה

בגיל הזקנה השינויים העוברים על הגוף ניכרים גם בעור הנמצא ברמת סיכון גבוהה יותר לפיתוח פצעי לחץ. שינויים אלו כוללים היצרות של כלי דם עקב טרשת עורקים, האטת תהליכי חילוף חומרים וצמיחה של תאים חדשים בעור, וכן ירידה בתפקוד של מערכת החיסון עם האטת תהליכי ריפוי של פצעים. בנוסף פצעי לחץ בגיל זה שכיחים עקב ירידה ברמת האלסטיות של העור, איבוד של רקמות תת עוריות ועוד.

פגיעה עקב מחלה מערכתית

פצעי לחץ יכולים להיווצר גם עקב מחלות מערכתיות. כך למשל, שבץ מוחי וסוכרת גורמים לפגיעה תחושתית המונעת זיהוי מוקדם של הפצעים, ואילו מחלות לב וכלי דם פוגעות באספקה של דם לעור הגוף ובניקוז שלו. כמו כן, מחלות נוירולוגיות שונות גורמות לפגיעה במערכת העצבים שיכולה להוביל לחסר תחושתי או עיוות של מפרקים ומכאן לפצעי לחץ.

תפקוד כושל של מערכת החיסון

פצעי לחץ גם יכולים לנבוע מתפקוד כושל של מערכת החיסון, הגורם לפגיעה ביכולת של העור לעמוד תחת לחץ. למשל גורם לפצעי לחץ עקב כשל של מערכת החיסון יכולה להיות מחלה הגורמת לבצקת, כמו כשל של הכבד או הכליות, אי ספיקה של הלב, או תת פעילות של בלוטת התריס.

פצעי לחץ עקב רמת תפקוד

גורם מהותי נוסף לפצעי לחץ קשור בבעיה כללית בתפקוד, שמקורה במצבים רפואיים מסוימים. רמת תפקוד נמוכה כוללת בין היתר מצבים של חוסר תנועה, נסיגה קוגניטיבית ואי שליטה בסוגרים, כאשר חוסר תנועה מהווה את בעיית התפקוד העיקרית שגורמת לפצעי לחץ. חוסר התנועה מוביל למצב בו לא זזים ולא משנים תנוחות, ולכן גובר הלחץ על עורו של החולה.

בעיה תזונתית

פצעי לחץ בקרב אוכלוסיות כמו תשושים או קשישים יכולים להיגרם גם עקב בעיה תזונתית שבדרך כלל מתרחשת בזמני אשפוז, ונובעת ממצב קטבולי בו השרירים מדוללים, הרקמות נהרסות ויש ירידה בערכי חלבונים. כמו כן אנשים פגועים או קשישים נמצאים ברמה יותר גבוהה של סיכון למצב של תת תזונה בגין מצב נפשי, בעיות פיזיות, ריבוי של נטילת תרופות ועוד.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *